Cimbrisor
Cimbrisorul (Thymus serpyllum) este o planta perena, erbacee si semilemnificata, din familia Thymus. Cimbrisorul are flori roz sau violet, foarte rar albe, si creste in zonele montane, pe pajisti sau capsuni alpine.
Legat de aspect, tulpina cimbrisorului are in jur de 3-5 cm inaltime, crescand ascendent, frunzele sunt mici, aromate, ovale sau rotunjite, plane, iar florile sunt dispuse in grupuri, aratand ca niste mici buchetele.
Cimbrisorul este cunoscut dupa mai multe denumiri, precum: cimbrisor salbatic, iarba cucului, cimbrisor de camp, lamaita, cimbru pasareasc, cimbrul ciobanului si sarpune. In Romania, cimbrisorul a ajuns in jurul secolului al XI-lea.

De asemenea, cimbrisorul are o lunga istorie de utilizari, inca de secole. Spre exemplu, vechii greci utilizau frunzele si tulpinile de cimbrisor pentru a aroma vinul. In Evul Mediu, cimbrisorul era purtat de domnite pentru a-si impodobi esarfele; slavii il considerau o planta de cult, cu puternice semnificatii teologice; in medicina empirica, fumul de cimbrisor trata insomnia, tusea si tuberculoza. Mai mult decat atat, botanistii sustin ca ar fi fost utilizata in in scop terapeutic inca din vremea civilizatiei mesopotamiene.
Totusi, nu doar oamenii s-au bucurat de-a lungul timpului de utilizariel cimrisorului. Florile mici ale cimbrisorului sunt apreciate chiar de fluturi si albine, pentru cantitatile generoase de nectar pe care le ofera.
Beneficii - Cimbrisor
Cimbrisorul are o compozitie impresionanta, printre care se regasesc urmatoarele: uleiuri volatile (cimol, borneol, cineol, timol si carvacrol), taninuri, saruri de calcar, albumina, acid rozmarinic, rasina elastica, acid cafeic.
Iata principalele beneficii ale cimbrisorului:
- Sustine sanatatera cavitatii bucale: cimbrisorul este un aliat de nadejde in mentinerea sanatatii orale. Fiind un bun antiseptic si bactericid, acesta curata cavitatea bucala si ajuta la cicatrizarea eventualelor leziuni. De asemenea, fiindca are o aroma deosebita, cimbrisorul contribuie si la indepartarea mirosului neplacut.
- Amelioreaza durerile de cap si stresul: compusii cimbrisorului hranesc celulele nervoase, ajutand astfel la tonifierea acestora. De asemenea, actioneaza ca un sedativ natural, inducand o stare de relaxare si ajuta la imbunatatirea memoriei.
- Calmeaza durerile intestinale: cimbrisorul are capacitatea de a induce relaxarea musculaturii netede si favorizeaza ameliorarea crampelor. De asemenea, este eficient si pentru calmarea durerilor care apar din cauza ciclului menstrual, a crampelor provocate de indigestie sau de infectii intestinale.
- Antitusiv si expectorant natural: siropul si ceaiul de cimbrisor ajuta la ameliorarea tusei uscate, favorizeaza expectoratia si actioneaza ca antiseptic asupra cailor respiratorii, prevenind suprainfectarea.
- Ajuta la eliminarea parazitilor din intestine: deoarece cimbrisorul detine cantitati generoase de uleiuri eterice, favorizeaza eliminarea parazitilor intestinali.
- Stimuleaza secretia lactata: cimbrisorul este indicat mamicilor care alapteaza, deoarece stimuleaza productia de lapte, si mai mult decat atat, ii confera laptelui o aroma placuta.
- Efect tonic asupra organismului: cimbrisorul are capacitatea de a energiza organismul, detensionand atat starile nervoase, cat si muschii.
- Imbunatateste functionarea ficatului: cimbrisorul poate indeparta toxinele din ficat si stimuleaza secretia bilei.
Cimbrisorul are o lunga istorie de utilizare terapeutica, datorita multitudinii de beneficii pe care le poate oferi organismului uman. Gama de produse Nera Plant Laboratoare Manastiresti utilizeaza adesea cimbrisorul in obtinerea tincturilor si suplimentelor alimentare, promovand medicina crestina. Aceste produse sunt create chiar de catre maicutele de la Manastirea Nera, cu multa grija, dragoste si credinta.