Cicoare

Cicoarea este o planta cu flori albastre, care apartin familiei papadiei. Aceasta este originara din nordul Africii, Europei si Asiei. Radacina de cicoare este folosita de secole in arta culinara si in medicina traditionala. De asemenea, cicoarea este utilizata ca alternativa la cafea, avand un gust si o culoare similare.

Fibrele continute de radacina de cicoare au numeroase beneficii pentru sanatate si sunt adesea extrase pentru a servi ca supliment alimentar.

Cicoarea este o sursa excelenta de vitamine si minerale, inclusiv magneziu, mangan, zinc, calciu, fier, vitaminele A, B6, C, E si K - toate acestea fiind principalii agenti responsabili de proprietatile terapeutice oferite de cicoare.Beneficii - Cicoare

  • Regleaza nivelul zaharului din sange: fibrele din radacina cicoare au capacitatea de a regla nivelul glucozei din sange, mai ales in cazul persoanelor cu diabet. Acest lucru se datoreaza unui compus numit inulina, care promoveaza cresterea bacteriilor benefice implicate in metabolismul carbohidratilor si creste sensibilitatea la insulina, hormonul care favorizeaza absorbtia zaharului in sange. Fibra de radacina de cicoare contine, de asemenea, compusi precum acizii cicoric si clorogenic, care s-au dovedit eficienti in cresterea sensibilitatii la insulina. Un stiudiu publicat in National Library of Medicine, numit Effects of High Performance Inulin Supplementation on Glycemic Control and Antioxidant Status in Women with Type 2 Diabetes, a inclus 49 de femei cu diabet de tip 2, desfasurat pe perioada a 2 luni. S-a constatat ca administrarea a 10 grame de inulina pe zi a dus la scaderi semnificative a nivelului de zahar din sange si ale hemoglobinei A1c, o masuratoare a glicemiei. 
  • Sustine pierderea in greutate:  fibra de radacina de cicoare poate regla pofta de mancare si poate scadea aportul total de calorii, ceea ce poate duce la pierderea in greutate. Tot pe site-ul National Library of Medicine s-a publicat un articol intitulat Weight loss during oligofructose supplementation is associated with decreased ghrelin and increased peptide YY in overweight and obese adults, care a fost efectuat timp de 12 saptamani pe 48 de adulti obezi. Administrarea a 21 de grame pe zi de oligofructoza derivata din cicoare, care este foarte asemanatoare cu inulina, a condus la o reducerea greutatii corporale cu 1 kg.
  • Ajuta digestia: datorita inulinei din compozitia sa, cicoarea actioneaza ca un prebiotic puternic (adica hraneste bacteriile benefice din intestin). Un raport publicat in revista FEMS Microbiology Ecology afirma ca inulina este utilizata pentru ameliorarea a numeroase afectiuni intestinale si digestive, deoarece reduce aciditatea din organism.
  • Amelioreaza constipatia: intr-un studiu de 4 saptamani, publicat pe site-ul National Library of Medicine, au fost implicati 44 de adulti cu constipatie. S-a constatat ca administrarea de 12 grame de inulina din cicoare pe zi a stimulat miscarile intestinale.
  • Efect antiinflamator: intr-un studiu efectuat in 2010, intitulat Phase 1, placebo-controlled, dose escalation trial of chicory root extract in patients with osteoarthritis of the hip or knee, 70% dintre subiectii participanti au raportat o imbunatatire vizibila a simptomelor asociate cu osteoartrita. De asemenea, cicoarea este eficienta si in ameliorarea durerilor musculare.
  • Imunostimulator: lucrarea Phytochemical and Antibacterial Studies of Chicory (Cichorium intybus L.) - A Multipurpose Medicinal Plant prezinta efectele antibacteriene ale cicoarei impotriva unor tulpini periculoase de bacterii. De asemenea, avand compusi polifenolici, cicoarea stimuleaza sistemul imunitar. Datorita compusilor fitochimici care actioneaza ca potentiali oxidanti, radicalii liberi sunt eliminati din sange cu mai multa usurinta, astfel se reduc sansele de a contacta numeroase boli.

Cicoarea poate fi administrata atat terapeutic, cat si proflactic, datorita gamei largi de proprietati terapeutice care o recomanda. 

Daca doriti sa va bucurati de intreg sprectrul de proprietati benefice oferite de cicoare, atunci gama de produse Nera Plant este alegerea ideala!