Chimen

Chimenul (Carum carvi), cunoscut si sub numele de chimen persan sau fenicul meridian, este o planta bienala din familia Apiaceae, care creste in Europa si in vestul Asiei in soluri argiloase si uscate. Are, asemenea chimionului, nevoie de foarte mult soare pentru a se dezvolta in conditii ideale si pentru a produce fructe aromate.

Aspectul plantei de chimen este asemanator cu cel al mararului, avand frunze ramificate, care cresc pe tulpini de 20-30 cm. Fructele, care sunt numite in mod eronat seminte, au forma de semiluna, avand aproximativ 2 mm lungime.

Semintele de chimen au atat miros, cat si gust foarte puternic, ba chiar intepator. Acest lucru se datoreaza prezentei unor compusi precum limonenul, carvona si anetolul. Chimenul este adesea retete de deserturi, salate, supe, tocanite si produse de patiserie. Uleiurile esentiale ale fructelor de chimen sunt, de asemenea, extrase si utilizate in multe produse comerciale, precum suplimentele alimentare sau bauturi precum lichiorul aromat.Beneficii - Chimen

Chimenul este o sursa excelenta de vitamine, minerale si antioxidanti importanti, acest lucru recomandandu-l ca fiind un adaos excelent pentru o dieta bine echilibrata.

Iata principalele beneficii pe care le aduce chimnenul asupra sanatatii noastre: 

  • Bogat in antioxidanti: chimenul este o sursa generoasa de antioxidanti. Acesti compusi puternici reduc daunele provocate de radicalii liberi in organism, prevenind deteriorarea celulelor. Pe langa neutralizarea radicalilor liberi si reducerea stresului oxidativ, antioxidantii ajuta la prevenirea afectiunilor cronice, precum diabetul si afectiunile cardiace. 
  • Sprijina sanatatea sistemului digestiv: chimenul a fost folosit de mult timp ca remediu natural pentru ameliorarea afectiunilor digestive, precum flatulenta, balonarea si constipatia. Acest lucru se datoreaza in mare parte continutului sau ridicat in fibre.
  • Regleaza nivelul zaharului in sange: chimenul o sursa excelenta de fibre. Fibrele au un efect bnefic asupra zaharului din sange si ajuta la incetinirea absorbtiei zaharului in fluxul sanguin, pentru a mentine un nivel optim de glucoza.
  • Promoveaza pierderea in greutate: chimenul este un aliment excelent care poate fi adaugat in dieta zilnica, deoarece ajuta la reducera poftei de mancare si la stimularea pierderii in greutate. Conform unui studiu din anul 2013, publicat in revista  Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, suplimentarea cu extract de chimen timp de 90 de zile a dus la o reducere semnificativa a greutatii si a grasimii corporale a participantilor, chiar si fara alte modificari ale dietei.
  • Efect anti-cancer: chimenul contine o cantitate foarte concentrata de antioxidanti, niste compusi puternici care contribuie la neutralizarea radicalilor liberi si la reducerea apritiei afectiunilor cronice. Din acest motiv, chimenul dobandeste proprietati anti-cancer, avand capacitatea de a opri proliferarea celulelor tumorale.
  • Poate preveni convulsiile: chimenul poate avea proprietati antiepilepticele si pot ajuta la protejarea prevenirea convulsiilor. 


Chimenul este bogat in fibre si antioxidanti, contine micronutrienti, precum fierul, magneziul, calciul si fosforul, si de asemenea, prezinta numeroase proprietati terapeutice pentru sanatatea organismului nostru. Chimeunl se regaseste deseori ca ingredient in gama de produse Nera Plant Laboratoare Manastiresti, datorita spectrului larg de aplicare al acestuia. Produsele Nera Plant Laboratoare Manastiresti se bazeaza pe medicina crestina, fiind create din productia proprie a Manastirii Nera si elaborate cu grija si dragoste de catre maicute.