Chaga

Ciuperca Chaga  (Inonotus obliquuscreste pe mesteacan, in zonele cu clima rece a emisferei nordice (Rusia, Canada, Scandinavia si unele parti din Statele Unite). Aceasta ciuperca creste de la 10 pana la 20 de ani, pana cand devine o masa dura, atasata fiind de copac. In exterior are un aspect similar cu carbunele ars, iar in interior dezvaluie un nucleu moale, de culoare portocalie.

Chaga este folosita de sute de ani in Rusia si tarile nordice, in medicina traditionala. Cuvantul Chaga este un vechi cuvant rusesc, care in traducere inseamna ciuperca. Exista zvonuri care spun ca ciuperca Chaga a fost utilizata inca din timpurile Imperiului Roman. Aceasta era pregatita pentru uz medicinal prin macinarea ei, pana ajungea o pulbere foarte fina, din care era preparat un ceai.



Beneficii - Chaga

Desi nu are un aspect frumos, ciuperca Chaga si-a castigat popularitatea in lumea occidentala moderna, cinste beneficiilor multiple pe care le aduce asupra sanatatii organismului nostru.

Ciuperca Chaga este unul dintre cele mai sanatoase alimente din lume, aceasta continand de 31 de ori mai multi oxidanti decat afinele. De asemenea, contine o mare varietate de nutrienti, vitamine si minerale. Aceasta abunda in complexul de vitamine B, vitamina D, potasiu, rubidiu, ceziu, aminoacizi, fibre, cupru, seleniu, fier, mangan, zinc, magneziu si calciu.

Chaga aduce o sumedenie de beneficii viate pentru organism, precum:

  • Sprijina sistemul imunitar: ciuperca Chaga ajuta la reglarea citokinelor (proteine care stimuleaza globulele albe din sange). Astfel, acest lucru ajuta la prevenirea si ameliorarea infectiilor, de la raceli minore la afectiuni care pun viata in pericol. Tot datorita reglarii productiei de citokine, Chaga ajuta si la controlul inflamatiei din organism. De asemenea, Chaga ofera organismului polizaharide, care ofera un impuls energetic semnificativ.
  • Efect antioxidant: ciuperca Chaga este o sursa bogata in antioxidanti, fiind una dintre cele mai mari ORAC - adica capacitatea de absorbtie a radicalilor din oxigen. Cu cat este scorul mai ridicat, cu atat alimentul in cauza este mai eficient in a sustine corpul impotriva efectelor nocive ale stresului oxidativ si radicalilor liberi, protejand sanatatea celulara.
  • Previne si amelioreaza simptomele cancerului: ciuperca Chaga a atras atentia cercetatorilor din ce in ce mai mult in ultimii ani. Acestia au constatat ca triterpenele, un compus gasit in ciupercile chaga, pot inhiba celulele tumorale fara a dauna celulelor sanatoase. De asemenea, fiind o sursa foarte bogata in antioxidanti, Chaga ajuta la prevenirea deteriorarii celulare cauzate de radicalii liberi si stresul oxidativ. Stresul oxidativ apare in momentul in care organismul nostru nu reuseste sa produca pe cont prorpiu suficient de multi antioxidanti pentru a preveni aceste daune. Daunele provocate de stresul oxidativ contribuie la dezvoltarea a numeroase afectiuni, inclusiv a cancerului.
  • Scade glicemia: utilizarea ciupercii chaga poate ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange si la imbunatatirea rezistentei la insulina.
  • Scade colesterolul: datorita cantitatii mari de antioxidanti, ciuperca Chaga ajuta la scaderea colesterolului, care duce la scaderea riscului aparitiei afectiunilor cardiace. 
  • Previne depresia: datorita abundentei in adaptogeni, ciuperca Chaga ofera echilibru mental, favorizand starile de bine si de calm.

Ciuperca Chaga poate fi administrat atat terapeutic, cat si proflactic, datorita gamei largi de proprietati terapeutice care o recomanda. 

Extractul din Chaga poate preveni cancerul si poate stimula imunitatea, amelioreaza inflamatia cronica, regleaza nivelul zaharului din sange si nivelul colesterolului.