Ceai verde
Ceaiul verde este un tip de ceai provenit din frunzele si
mugurii plantei de ceai, Camellia sinesis, care nu au suferit acelasi proces de
fermentare si oxidare folosit pentru celelalte sortimente de ceaiuri.
Dupa cum bine stim, cuvantul ceai este deseori folosit pentru
a desemna amestecul de ierburi si plante, pe care il preparam cu apa fierbinte.
Planta propriu-zisa de ceai este, defapt, un copac care ramane mereu verde,
avand originea in Asia de Sud-Est, unde provincia Yunnan din China se
intalneste cu regiunea Nagaland din India. La momentul actual, este cultivata
atat in Orientul Mijlociu, cat si in Africa.
Ceaiul verde este acum consumat la scara larga peste tot in
lume, castigandu-si popularitatea atat printr-o gama larga de proprietati
medicinale, cat si pentru aroma sa linistitoare.
Este bine de stiut faptul ca pentru producerea ceaiului verde,
frunzele nu se lasa la fermentat, ci doar se incalzesc imediat dupa recoltare –
astfel, se reduce semnificativ gradul de oxidare a polifenolilor (compusi cu rol
antioxidant).
Frunzele plantei de ceai, la scurt timp dupa recoltare,
incep sa se inmoaie si sa oxideze. Sub actiunea unor enzime, substantele
chimice din frunze se modifica, drept urmare, ceaiul capata culoarea si
aroma specifica. Procesul de oxidare poate fi intrerupt prin incalzire, fapt ce
inactiveaza enzimele, care au rolul de a transforma flavonoizii din
frunze in compusi polifenolici. Ceaiul verde se mai numeste si ceaiul virgin, deoarece este produs din frunze nefierte, neoxidate si sunt rulate prin
procedee specifice de taiere si rasucire.
Cu toate ca provin din aceeasi planta (Camellia Sinesis) –
sortimentele de ceai verde, negru, alb, pu-erh si oolong capata numeroase
proprietati, insa distincte, datorita nivelurilor diferite de oxidare a
frunzelor. Toate tipurile de ceai care provin din Camellia Sinesis dispun de o
gama ampla de proprietati terapeutice si se pot consuma ca bautura calda ori
rece, dar si sub forma de extract capsular.
In compozitia ceaiului verde se regasesc polifenoli,
aminoacizi, carbohidrati, alcaloizi (teina, cafeina, teofilina si teobromina),
taninuri, proteine, compusi organici volatili (responsabil de mirosul ceaiului),
clorofila, minerale si oligoelemente, vitamina C si zaharuri.
Polifenolii sunt o gama larga de substante chimice din
plante, care include catechinele, fiind renumiti pentru proprietatile lor
terapeutice. Cea mai activa catechina din ceaiul verde este 3-galat
epigalocatechina (EGCG).
Beneficii - Ceai verde
Cercetatorii si medici considera ca ceaiul verde este cu
adevarat benefic pentru gestionarea mai multor afectiuni, fiind bogat atat in
antioxidanti, cat si in substante nutritive.
Un studiu din anul 2018 demonstreaza ca polifenolul EGCG
prezent in ceaiul verde prezinta o gama larga de proprietati terapeutice,
precum:
- anti-diabet;
- anti-infarct miocardic;
- antioxidant;
- antiinflamatoare;
- anti-scleroza;
De asemenea, ceaiul verde contine carotenoizi, cafeina,
clorofila, teofilina si flavonoide – toate acestea actionand sinergic in organism
si potentandu-se pentru a determina un efect mai puternic.
Ceaiul verde nu contine, grasimi saturate sau monosaturate si nici zaharuri. Acesta are o cantitate foarte redusa de calorii (doar 2 la
100 de ml) si ofera o serie de minerale si vitamine.
Valorile nutritionale ale ceaiului verde per 100 g sunt:
- Magneziu: 2 mg
- Potasiu: 27 mg
- Sodiu: 2 mg
- Calciu: 3 mg
- Mangan: 31 mg
- Fier: 2mg
- Vitamina C: 6 mg
- Vitamina B2: 0.5 mg
- Proteine: 2 g
- Carbohidrati: 2 g
- Acid folic: 16 mg
- Vitamina B6: 0.1 mg
Principalele proprietati terapeutice ale ceaiului verde
sunt:
- Ajuta la prevenirea diabetului de tip 2: in ultimele decenii, diabetul de tip 2 este una dintre cele mai raspandite afectiuni la nivel mondial. Diabetul de tip 2 se caracterizeaza printr-un nivel foarte ridicat de zahar din sange si poate fi cauzata de rezistenta la insulina sau incapacitatea organismului de a o produce in cantitati optime. Conform studiilor, ceaiul verde are capacitatea de a reduce nivelul de zaharuri din sange si poate imbunatati atat functiile pancreasului cat si metabolismul lipidic.
- Protejeaza sistemul cardio-vascular: cercetatorii au demonstrat ca ceaiul verde poate imbunatati unii dintre principalii factori de risc ai afectiunilor cardiovasculare. De exemplu, ceaiul verde poate echilibra nivelul colesterolului total si nivelul LDL (colesterol rau). Compusii din ceaiul verde, in special catechina, protejeaza sistemul cardiovascular si scade riscul de aparitie a afectiunilor de inima.
- Imbunatateste sanatatea dentara: catechinele care se regasesc in compozitia ceaiului verde ajuta la mentinerea sanatatii dentare, inhiband dezvoltarea bacteriei Streptococcus mutans si scade riscul de aparitie a cariilor sau caderea dintilor. De asemenea, ceaiul verde poate reduce respiratia urat mirositoare.
- Are efecte anti-oxidante: avand un continut bogat in polifenoli, ceaiul verde ajuta la reducerea atat a stresului oxidativ, cat si a radicalilor liberi, care au efecte negative asupra sanatatii organismului.
- Ajuta la imbunatatirea functiilor cerebrale: in anul 2014, in revista Psychopharmacology a fost publicat un studiu care a demonstrat ca ceaiul verde imbunatateste functiile cognitive ale creierului, sustine capacitatea de memorare, sporeste atentia creste capacitatea de viteza de reactie.
- Contribuie la cresterea ratei de metabolizare a organismului: conform cercetarilor, ceaiul verde favorizeaza arderea grasimilor si ajuta la mentinerea unei greutati optime.
- Stimuleaza sistemul imunitar:contine catechine si substante fitochimice, iar acestea au capacitatea de a stimula sistemul imunintar prin proprietatile lor antimicrobiene, antioxidante, depurative si detoxifiante.
- Stimuleaza activitatea globulelor albe: Un studiu din anul 1995, publicat in revista Agentii antimicrobieni si chimioterapia, demonstreaza ca ceaiul verde stimuleaza activitatea leucocitelor, avand proprietati anti-oxidante. De asemenea, de-a lungul timpului s-au dezvoltat mai multe produse naturale bazate pe extractul din ceai verde, pentru gestionarea de exemplua infectiilor virale precum - a negilor si verucilor genitale, atat la femei, cat si la barbati. Datorita faptului ca ceaiul verde stimuleaza activitatea globulelor albe din sange, acesta ofera protectie organismului de actiunea toxinelor si a altor agenti cu potential nociv, care pot provoca leziuni si chiar afectiuni degenerative grave.
- Este un foarte bun energizant: datorita faptului ca ceaiul verde are in compozitia sa cafeina, poate imbunatati capacitatea fizica prin faptul ca mobilizeaza acizii grasi din tesutul adipos si ii transforma in energie.
- Ideal in curele de slabire: are capacitatea de a spori arderea grasimilor si rata metabolica.
Cercetatorii de la Universitatea din Kansas, intr-un studiu efectuat in 1997, au demonstrat ca extractul de ceai verde, datorita faptului ca acesta contine EGCG, este de doua ori mai eficient si mai puternic decat reserveratrolul – consacrat pentru capacitatea de anihilare a celulelor canceroase. EGCG, are rol antioxidant, considerat mult mai puternic decat proprietatile antioxidante ale vitaminei E sau vitaminei C. Drept urmare, daca doriti sa introduceti in dieta dumneavoastra ceaiul verde, suplimentul Oncoforte este alegera ideala!
Beneficiile utilizarii acestei plante, asa cum s-a discutat
anterior, sugereaza ca este o potentiala metoda de tratament in gestionarea a numeroase afectiuni. Fie ca ceaiul verde
este administrat profilactic sau terapeutic, acesta aduce o gama larga de
beneficii organismului, datorita proprietatilor terapeutice care il recomanda.