Catina
Catina (Hippophae rhamnoides), cunoscuta in unele parti si sub numele de catina de rau, este un arbust foarte ramificat si spinos, care creste in Romania. Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele.
Planta de catina creste pana la 2–5 m, are scoarta de un brun-inchis, ramuri laterale cu numerosi spini puternici, cu muguri mici, parosi, cu gust amarui. Frunzele sunt lanceolate, de pana la 6 cm lungime, cu nervura mediana evidenta.
Beneficii - Catina
Catina detine un profil nutritional bogat, care include: vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K si P, carotenoide, flavonoide, aminoacizi, fenoli, acid folic, acizi organici, plus 20 de elemente minerale si acizi grasi esentiali. Se crede ca ar fi singura planta din lume care contine toate cele patru omega: omega-3, omega-6, omega-7 si omega-9. Mai pe scurt, catina poate fi privita ca si un cocktail puternic terapeutic.
Catina detine numeroase beneficii pentru sanatatea organismului uman, precum urmatoarele:
- Efect anti-cancer: catina contine fitonutrienti puternici , proprietati antiinflamatorii si chiar prezinta elemente anti-canceroase. Ficatul este cel mai mare organ din organismul nostru si are numeroase roluri, esentiale pentru organism, precum digerarea alimentelor, stocarea energiei si eliminarea toxinelor. Un studiu publicat in Poultry Science a evaluat activitatea hepatoprotectoare a catinei, indicand efectele adverse diminuate ale toxinelor din ficat. Catina ajuta la reducerea posibilelor tipuri de cancer, care se pot dezvolta la ficat, datorita efectelor sale detoxifiante (The hepatoprotective effect of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) berries on induced aflatoxin B1 poisoning in chickens 1).
- Reduce simptomele oboselii suprarenale: deoarece catina este o sursa puternica de omega-7, poate ajuta la ameliorarea oboselii suprarenale. Eliminarea alimentelor care dreneaza organismul, cum ar fi cofeina, zaharul si alimentele procesate, inlocuind-le prin adaugarea alimentelor care revitalizeaza organismul, precum omega-3, care se gaseste in pestele gras, uleiul de peste si catina.
- Sprijina sistemul imunitar: este bine cunoscut faptul ca antioxidantii sunt cruciali pentru in prevenirea infectiilor, prin apararea impotriva radicalilor liberi. Un studiu efectiat de Departamentul de Tehnologie a Medicamentului si Management Farmaceutic de la Universitatea de Medicina Kaunas din Lituania s-a concentrat pe evaluarea potentei activitatii antioxidante a catinei, demonstrand beneficiile antioxidante puternice ale acesteia si capacitatea de contribui la reducerea infectiilor. Deoarece antioxidantii ajuta la imbunatatirea functiei imune, prin protejarea organismului de infectiile cauzate de bacterii, virusi sau paraziti, catina poate impiedica bacteriile infectioase sa provoace inflamatii in organism si, prin urmare, poate intari sistemul imunitar (Influence of sea buckthorn oil production technology on its antioxidant activity).
- Amelioreaza diabetul: un studiu publicat in Jurnalul European de Nutritie Clinica, in anul 2010, a evaluat efectele catinei asupra nivelului hormonului secretat de pancreas. Studiul a constatat ca fructul de catina poate ajuta la mentinerea nivelurilor echilibrate de glucoza din sange , mentinandu-le in intervale moderate, prevenind diabetul de tip 2 si simptomele acestuia (Hippophae rhamnoides ssp. turkestanica) berry and its ethanol-soluble metabolites).
- Previne/amelioreaza afectiunile cardio-vasculare: catina poate preveni afectiunile cardiovasculare, precum ateroscleroza, hipertensiunea arteriala si chiar atacurile de cord. Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition, efectuat pe 80 de femei supraponderale carora li s-a administrat catina timp de 30 de zile a concluzionat ca aceasta are efecte de protectie a inimii (Effects of sea buckthorn and bilberry on serum metabolites differ according to baseline metabolic profiles in overweight women: a randomized crossover trial).
- Protejeaza pielea: catina poate fi folosita pentru a preveni si pentru a reduce rezultatele negative ale acneei, dermatitei, pielii uscate, eczemei, ulcere ale pielii si vergeturile