Busuioc

Busuiocul (Ocimum tenuiflorum  sau  Ocimum sanctum) este un arbust aromat, din familia Lamiaceae. Se crede ca isi are originea in nordul centrului Indiei, acum crescand in intreaga lume estica. De asemenea, busuiocul este o planta perena care emana un miros usor de lamaie si prezinta flori violet-roz.

Frunza de busuioc, o frunza de forma ovala, cu un varf usor ascutit, este folosita la prepararea ceaiului tulsi si reprezinta  centrul de interes al acestei plante, in care se gasesc majoritatea compusilor medicinali.


Beneficii - Busuioc

Busuiocul este o sursa generoasa de antioxidanti si este adaos excelent pentru numeroase retetele,fiind folosit si pentru a extrage uleiuri esentiale si pentru productia de suplimente naturiste.

  • Efect anti-cancer: conform cercetarilor publicate in revista  Nutrition and Cancer, busuiocul si fitochimicele sale (inclusiv eugenol, acid rosmarinic, apigenina, miretenal, luteolina, acid carnosic), in unele cazuri, pot ajuta la prevenirea afectiunilor pulmonare, hepatice, cancere bucale si de piele. Acest lucru se datoreaza activitatii anti-cancerigene si antioxidante ale busuiocului, care modifica expresiile genice sanatoase si induce apoptoza celulelor canceroase.
  • Amelioreaza febra: busuiocul sustine functia imunitara si este adesea recomandat ca si calmant natural al febrei, in special de catre practicantii medicinei ayurvedice. Se crede ca frunzele de busuioc actioneaza ca niste agenti antibiotici, germicizi si dezinfectanti, protejand organismul de bacterii si virusi. De asemenea, febra este dovada ca organismul nostru se protejeaza impotriva infectiei. Drept urmare, avand proprietati antivirale, busuiocul poate ajuta la ameliorarea febrei.
  • Amelioreaza tulburarile respiratorii: beneficiile busuiocului contine camfen, eugenol si cineol, compusi care ajuta la ameliorarea congestiei si a altor simptome ale tulburarilor respiratorii. Studiile au confirmat ca abusuiocul are abilitati anti-astmatice si poate usura respiratia, motiv pentru care este o planta recomandata in mod obisnuit pentru afectiunile respiratorii in medicina ayurvedica.
  • Sursa excelenta de vitamina K: vitamina K este o vitamina esentiala, solubila in grasimi care joaca un rol important in sanatatea oaselor si a inimii. Este una dintre principalele vitamine implicate in mineralizarea oaselor si coagularea sangelui si, de asemenea, ajuta la mentinerea functiei cognitive, a unui metabolism sanatos si a sanatatii celulare.
  • Sprijina sanatatea oculara: busuiocul este prescris in mod obisnuit in medicina ayurvedica pentru a ameliora conjunctivita, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si calmante.
  • Efect anti-stres: busuiocul contracareaza stresul metabolic prin reglarea glicemiei, a tensiunii arteriale, a nivelului lipidelor si stresul psihologic, prin efecte sale pozitive asupra memoriei si functiei cognitive, dar si prin proprietatile sale anxiolitice si antidepresive.


Busuiocul este o planta extraordinar de sanatoasa, prezentand numeroase proprietati medicinale. Gama Nera Plant Laboratoare Manastiresti utilizeaza busuiocul in multe dintre produsele sale naturiste, care promoveaza conceptul de medicina crestina, detinand totodata o gama foarte larga de suplimente, tinctturi si produse cosmetice.