Artemisia annua

Artemisia annua sau pelinul dulce/alb (uneori denumit si qinghao) este o planta cu flori mici si galbene, care contine artemisinina - un compus foarte benefic pentru sanatatea organismului. Pelinul dulce este originar din Asia, Africa si Europa, fiind utilizat in medicina traditionala chineza si ayurvedica de mii de ani. 

In practicile naturiste din vechime se utilizeaza frunzele si varfurile inflorite, cand planta are un miros puternic si un gust foarte amar.

La momentul actual, pelinul dulce creste si in Romania. Cercetatorul Costel Vanatoru afirma despre Artemisia annua ca este betadina de altadata a romanilor, datorita compusilor activi pe care ii contine: flavonoizi, acizi fenolici, uleiuri esentiale, lignanii, lactonele sesquiterpenice, acizi organici, vitaminele C, B6 acid folic, substante minerale cu elemente Ca, K, Na, P, Fe, Mn, Mg, Zn, Cu, Mo, B.

De asemenea, dr. Catalin Luca - medic specialist in fitoterapie - afirma ca planta amelioreaza si previne afectiunile gastro-intestinale si cele ginecologice, dezinfecteaza ranile si arsurile. Beneficii - Artemisinin

  • Antiinflamator, antioxidant si antimicrobian: conform unui studiu publicat pe site-ul National Library of Medicine - Anti-inflammatory, Antioxidant and Antimicrobial Effects of Artemisinin Extracts from Artemisia annua L., aceasta planta este un bun antiinflamator, isi indeplineste cu succes activitatea de captare a radicalilor liberi si face fata cu brio in eliminarea bacteriilor parodontopatice. 
  • Detine efecte anticancerigene: potrivit unui articol publicat pe site-ul National Library of Medicine, intitulat Artemisinins: their growing importance in medicine, artemisina este utila in ameliorarea leucemiei si a cencerelor de colon, mamar, pulmonar si pancreatic. De asemenea, poate incetini dezvoltarea celulelor canceroase ovariane si colorectale. Artemisina nu provoaca efecte secundare, comparativ cu chimioterapia si radioterapia. Este binecunoscut faptul ca celulele canceroase au in grad de absorbtie mai ridicat de fier decat celulele normale. Efectul anticancerigen al Artemisia annua asupra tumorilor si celulelor canceroase are un caracter selectiv. Cu cat celulele canceroase contin mai mult fier, cu atat aceasta planta devine mai eficienta in inhibarea si stoparea proliferarii lor, reusind chiar sa anihileze o buna parte din celulele canceroase si doar cateva dintre celulele normale. 
  • Creste apetitul: pelinul dulce este un remediu excelent pentru persoanele care nu au pofta de mancare.
  • Elimina parazitii: Artemisia annua s-a dovedit eficienta in eliminarea viermilor intestinali, in special a celor inelati si a oxiurilor. Compusii puternici din compozitia frunzelor si florilor de pelin sunt toxice pentru acesti paraziti.
  • Amelioreaza simptomele afectiunii Crohn: un studiu publicat tot pe National Library of Medicine, intitulat Steroid-sparing effect of wormwood (Artemisia absinthium) in Crohn's disease: a double-blind placebo-controlled study, a analizat eficienta extractului de pelin dulce in comparatie cu un placebo, ambele administrate timp de 10 saptamani, de 3 ori pe zi, unor 40 de subiecti cu Crohn. De-a lungul studiului, cercetatorii au observat o imbunatatire progresiva a simptomelor acestei afectiuni, in cazul celor care au primit extractul din pelin, comparativ cu grupul care a primit placebo. Dupa 8 saptamani de administrare de pelin, s-a inregistrat o remisie semnificativa a simptomelor afectiunii Crohn, pe cand in cazul grupului placebo nu s-au observat schimbari. 
  • Detine proprietati antimicrobiene si antifungice: un studiu publicat in ACS Publications, numit Chemical Composition of the Essential Oils of Serbian Wild-Growing Artemisia absinthium and Artemisia vulgaris, demonstreaza ca extractul din pelin exercita o activitate antimicrobiana de spectru larg contra mai multor tulpini de bacterii, printre care si E. coli si salmonella. De asemenea, un alt studiu publicat pe site-ul National Library of Medicine - Composition and antimicrobial activity of the essential oil of Artemisia absinthium from Croatia and France - a dovedit ca aceasta planta are capacitatea de a opri dezvoltarea ciupercii Candida albicans - cea mai comuna infectie micotica prezenta in vagin, tractul intestinal si cavitatea bucala.

Pelinul dulce poate fi administrat atat terapeutic, cat si proflactic, datorita gamei largi de proprietati terapeutice care il recomanda. 

Daca doriti sa va bucurati de intreg sprectrul de proprietati benefice oferite de Artemisia annua, atunci gama de produse Vita Crystal este alegerea ideala!