Armurariu

Armurariu (Silybum marianum), denumit si ciulin, este o planta foarte populara, care a fost utilizata in medicina traditionala de peste 2000 de ani. De asemenea, armurariul este originar din regiunea mediteraneana si este membra a familiei de plante Asteraceae, care include si alte plante precum floarea soarelui si margaretele.

Se cunoaste faptul ca Dioscorides a fost prima persoana care a derscris proprietatile tamaduitoare ale armurariului inca din anul 40 d.Hr.

Numele de ciulin de lapte provine de la lichidul alb-laptos care curge prin nervurile frunzelor plantei, atunci cand sunt zdrobite. Frunzele armurariului au, de asemenea, un model alb, care le face sa para ca si cum ar fi fost inmuiate in lapte. De asemenea, armurariul este cunoscut si sub numele de ciulinul Sfintei Maria sau ciulinul sfant.



Beneficii - Armurariu

Armurariul s-a remarcat mai ales datorita cantitatii generoase de silimarina de care dispune (65%-80%), despre care se stie ca are proprietati antioxidante, antivirale si antiinflamatorii.

Iata principalele proprietati terapeutice de care dispune armurariul:

  • Efect detoxifiant: fiind un suport hepatic, armurariul actioneaza ca un puternic agent de curatare a ficatului, reconstruind celulele hepatice, reducand afectarea ficatului si eliminand toxinele din organism care sunt procesate de ficat. Armurariul este eficient pentru a elimina in mod natural toxicitatea din organism, inclusiv efectele nocive ale consumului de alcool, ale pesticidelor din alimente, metalelor grele apa si poluarea aerului pe care il respiram. Ficatul este defapt cel mai mare organ intern al organismului nostru si este responsabil pentru indeplinirea unui numar de functii esentiale in detoxifiere. Ficatul ajuta la eliminarea toxicitatii si a substantelor nocive din sangele nostru, ajuta la producerea de hormoni, detoxifica organismul, eliberand zaharul in fluxul sanguin pentru a oferi corpului nostru energie constant.
  • Efect anti-aging: datorita continutului bogat in antioxidanti, armurariul poate contribui la incetinirea procesului de imbatranire. Acest lucru se aplica atat pentru suprafata pielii, cat si in cazul organelor, deoarece antioxidantii apara organismul impotriva a numeroase afectiuni cronice.
  • Previne calculii biliari: deoarece organele digestive precum vezica biliara, pancreasul, intestinele si rinichii, lucreaza strans impreuna pentru a imbunatati sanatatea ficatului, armurariul este, de asemenea, capabil sa ajute la prevenirea calculilor biliari si a pietrelor la rinichi. Calculii biliari se formeaza atunci cand colesterolul si alte substante secretate de bila se incheaga impreuna. 
  • Previne declansarea diabetului: antioxidantii care se gasesc in compozitia armurariului au fost raportati in studii experimentale si clinice ca fiind eficienti in scaderea nivelului de zahar din sange la persoanele cu rezistenta la hormonul secretat de pancreas. Conform unui studiu din anul 2006, efectuat de Departamentul de Farmacologie de la Institutul de Plante Medicinale a constatat ca, atunci cand pacientilor cu diabet zaharat li s-a administrat extract de silimarina pe o perioada de patru luni, nivelul zaharului din sange si al insulinei lor s-au imbunatatit semnificativ, comparativ cu pacientii carora li sa administrat placebo (The efficacy of Silybum marianum (L.) Gaertn. (silymarin) in the treatment of type II diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial).
  • Ajuta la reglarea colesterolului: armurariul are beneficii si pentru sanatatea sistemului cardio-vascular, deoarece ajuta la scaderea nivelului ridicat de colesterol prin reducerea inflamatiei, detoxifierea sangelui si prevenirea depunerii de grasime pe artere.

Armurariul are numeroase beneficii pentru sanatatea organismului nostru, iar din acest motiv, se regaseste in numeroase produse din gama Nera Plant Laboratoare Manastiresti, care detine o gama variata de suplimente alimentare, tincturi si produse cosmetice, toate bazate doar pe ingrediente naturiste, cultivate si alese cu grija de catre maicute.