Ardei iute

Ardeiul iute (Capsicum annuum) este o specie populara a genului Capsicum, care face parte din familia Solanaceae. Ardeii iuti se gasesc in forme, marimi si culori diferite, intensitiatea iutelii variind de la un soi la altul. Ardeiul iute este o planta perena, cu flori de culoare alba, cu tulpini numeroase, care pot atinge 60 cm.


Ardeiul iute este originar din America Centrala si de Sud, fiind rapandit in lume de marinarii spanioli si portughezi. Istoria ardeiului iute dateaza de acum 7500 de ani, fiind folosit in Mexic inca din acele vremuri. 



Beneficii - Ardei iute

Compusul cel mai important din ardeiul iute este capsaicina, gasindu-se in fiecare parte a ardeiului iute, cu exceptia semintelor. Totusi, desi cea mai mare concentratie de capsaicina se gaseste in peretele interior al ardeiului iute, unde se fixeaza semintele.

Iata principalele beneficii ale ardeiului iute

  • Amelioreaza durererile articulare: ardeiul iute poate fi utilizat cu succes pentru a reduce durerile articulare. Capsaicina din ardeiul iute se leaga de receptorii de durere si induce o senzatie de arsura, care poate desensibiliza receptorii de durere. In acest fel, capsaicina actioneaza ca un analgezic. De asemenea, este folosit deseori pentru a trata zona zoster, dureri articulare si neuropatie HIV.
  • Calmeaza migrenele: capsaicina din ardeiul iute s-a dovedit eficienta in ameliorarea durerilor de cap si a migrenelor. Potrivit unui studiu realizat de Reuniunea Anuala a Academiei Americane de Neurologie din Philadelphia, 18 pacienti cu cefalee au experimentat o diminuare a durerilor, deoarece capsaicina desensibilizeaza nervul trigemen si scade CGRP – ambele fiind responsabile pentru declansarea simptomelor specifice migrenelor.
  • Imbunatateste sanatatea digestiva si stimuleaza metabolismul: unul dintre cele mai apreciate beneficii ale capsaicinei din ardeiul iute este faptul ca imbunatateste sanatatea intestinala si favorizeaza pierderea in greutate. Contrar credintei populare, ardeiul iute este defapt un anti-iritant pentru stomac, fiind si o modalitate excelenta de a remedia ulcerul gastric. De asemenea, ardeiul iute este bogat in antioxidanti si alti compusi care au capacitatea de a ameliora afectiunile digestive, precum stomacul deranjat, gazele intestinale, diareea si crampele. Ardeiul iute stimuleaza sucurile gastrice si lucreaza impotriva aciditatii din tractul digestiv. Mai mult decat atat, ardeiul iute accelereaza metabolismul, in acest fel diminuand si pofta de mancare si imbunatatind rata de ardere a grasimilor.
  • Reduce riscul aparitiei cancerului: ardeiul iute este un potential inhibator al celulelor tumorale. Conform Asociatiei Americane de Cercetare a Cancerului, capsaicina si antioxidantii din ardeii iuti pot inhiba celulele canceroase specifice leucemiei si cancerului de prostata. Acest lucru se datoreaza in mare parte proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii ale ardeiului iute.
  • Amelioreaza infectiile fungice, racelile si gripa: ardeiul iute este bogat in beta-caroten sau provitamina A. Vitamina A este cheia in mentinerea unui sistem respirator, intestinal si urinar sanatos. De asemenea, vitamina A si vitamina C din ardeiul iute sunt vitale pentru consolidarea sistemului imunitar, ajutandu-l sa faca fata infectiilor si diferitelor afectiuni.
  • Calmeaza inflamatia: capsaicina din compozitia ardeiului inhiba substanta P, care este o neuropeptida responsabila de procesele inflamatorii. Ca atare, capsaicina este considerata a fi un potential remdiu pentru o serie de tulburari ale nervilor senzoriali, cum ar fi durerea de artrita, neuropatia diabetica si psoriazisul.
  • Sustine sanatatea cardiovasculara: ardeii iuti au un continut ridicat de potasiu, care este un mineral care ajuta o serie de functii in corpul uman. Ardeiul iute contine, de asemenea, riboflavina si niacina. Acesta din urma este responsabil pentru mentinerea unui nivel sanatos de colesterol si scade riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare.
  • Stimuleaza inmultirea globulelor rosii: pe langa mentinerea sanatatii cordului, ardeiul iute poate ajuta si la formarea de noi celule sanguine. Acest lucru se datoreaza faptului ca ardeiul iute este bogat in cupru si fier. Drept urmare, are capacitatea sa amelioreze simptomele anemiei si ale oboselii cronice. 

Acestea sunt doar cateva dintre proprietatilor terapeutice ale ardeiului iute. De asemenea, daca doriti sa va bucurati de toate aceste beneficii, gama de produse Flavin este alegerea ideala, deoarece ajuta la reducerea stresului oxidativ, inhibarea dezvoltarii celulelor deteriorate, stimularea activitatii sistemului imunitar si imbunatatirea functiilor organismului.