Afine

Afinul este o planta perena, cu fructe de padure albastre sau violete, facand parte din familia Vaccinium. Afinele sunt originare din America de Nord, actualmente gasindu-se si in Europa, inca din anii 1930.

Afinele sunt unul dintre cele mai hranitoare si bogate in antioxidanti fructe din lume si s-au dovedit eficiente  atat la imbunatatirea sanatatii creierului, cat si a inimii si nu numai.

Pe langa lista lunga de beneficii pentru sanatate ale afinelor, aceste fructe sunt, de asemenea, extraordinar de delicioase, avand un continut scazut in calorii.



Beneficii - Afine

Afinele sunt foarte bogate in nutrienti, precum: Vitamina C, Vitamina K, Vitamina C, Vitamina B6 fibre, mangan si nu numai.

Iata principalele proprietati terapeutice ale afinelor:

  • Sursa bogata in antioxidanti: antioxidantii sunt foarte importanti, deoarece acestia sunt compusi care apara organismul impotriva daunelor radicalilor liberi. Antioxidantii nu numai ca previn deteriorarea celulelor, ci protejeaza impotriva mai multor afectiuni cronice, inclusiv cancerul, bolile de inima si diabetul. Afinele sunt una dintre cele mai bogate surse de antioxidanti. Un studiu din China a comparat capacitatea antioxidanta a afinelor, murelor si capsunilor si a constatat ca afinele contin cea mai mare capacitate antioxidanta, detinand mai multe tipuri de antioxidanti, precum fenoli, flavonoide si antociani (Survey of antioxidant capacity and phenolic composition of blueberry, blackberry, and strawberry in Nanjing*).
  • Imbunatateste sanatatea creierului: unul dintre cele mai importante beneficii pe care le au afinele pentru sanatatea organismului nostru este capacitatea de a imbunatati sanatatea creierului. Au existat multe studii care sugereaza ca consumul de afine ar putea imbunatati memoria si cognitia. Spre exemplu, conform studiului Oxidative damage and cognitive dysfunction: antioxidant treatments to promote healthy brain aging, afinele sunt bogate in antioxidanti, care pot proteja creierul impotriva deteriorarii specifice radicalilor liberi si pot promova imbatranirea sanatoasa a creierului. 
  • Efect antiinflamator: inflamatia este un raspuns imunitar natural care ajuta organismul sa se protejeze de diverse afectiuni si rani, inflamatia cronica fiind la baza majoritatii bolilor. De fapt, se crede ca inflamatia contribuie la aparitia unei game largi de afectiuni, inclusiv cancer, afectiuni autoimune, afectiuni cardiace sau chiar depresie. Datorita continutului ridicat in antioxidanti, afinele s-au dovedit a avea un efect antiinflamator semnificativ in organism. 
  • Efect anti-cancer: nici de aceasta data nu putem uita de antioxidanti, deaorece si in acest caz, trebuie amintiti. Efectul anti-oxidant al afinelor ajuta la prevenirea cancerului, deoarece, de foarte multe ori, gradul ridicat de oxidare din organism produs de radicalii liberi poate provoca aparitia a numeroase tipuri de cancer. Afinele, atat de bogate in antioxidanti, previn aparitia cancerului, imbunatatind in acelasi timp sanatatea fizica si psihica, reducand daunele provocate de stresul oxidativ, cortizol (hormonul stresului) si radicalii liberi.
  • Promoveaza pierderea in greutate: afinele au un continut scazut de calorii, dar ofera 3,6 grame de fibre pe ceasca, satisfacand pana la 14% din necesarul zilnic de fibre cu o singura portie. De asemenea, fibrele se misca lent prin tractul digestiv, prelungind astfel senzatia de satietate si ajutandu-ne sa reducem cantitatea de mancare ingerata.
  • Imbunatateste sanatatea inimii: consumul de afine poate ajuta la reducerea unora dintre factorii de risc pentru afectiunile cardiace. Un studiu din 2015, de exemplu, a constatat ca administrarea zilnica de afine timp de opt saptamani a dus la scaderea tensiunii si rigiditatii arteriale la 48 de femei (Daily blueberry consumption improves blood pressure and arterial stiffness in postmenopausal women with pre- and stage 1-hypertension: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial).
  • Sprijina digestia: afinele sunt bogate in fibre, care calatoresc prin tractul gastro-intestinal nedigerate, adaugand volum scaunului, mentinandu-l regulat.

Afinele se bucura de o varietate de proprietati medicinale, gratie numerosilor antioxidanti si nutrienti din compozitia lor. Produsele Flavin au un continut bogat in flavonoide, si sunt special realizate cu ajutorul unei nanotehnologii, pastrandu-si integral proprietatile active. De asemenea, produsele Flavin se concentreaza pe reducerea stresului oxidativ, inhiband dezvoltarea celulelor deteriorate, stimuland activitatea sistemului imunitar si imbunatatind functiile organismului.