Acid folic
Acidul folic mai este cunoscut si sub denumirile de folat sau vitamina B9, dar sunt forme diferite. Mai exact, vitamina B9 se gaseste sub doua forme: folat si acid folic. Folatul reprezinta forma naturala a acesteia, pe cand ce acidul folic este forma sintetica si nu se gaseste in mod natural in organism, ci exista numai ca supliment alimentar.
De asemenea, acidul folic sau folatul este un nutrient esential care face parte din complexul de opt vitamine hidrosolubile B. De asemenea, odata ajuns in organism, acidul folic, pentru a putea fi asimilat, este transformat in vitamina B9.
Acidul folic este foarte important pentru buna functioare a organismului, deoarece este implicat in producerea materialului genetic - ADN-ul. Totodata, acidul folic contribuie la productia de energie, la metabolizarea carbohidratilor, echilibreaza sistemul norvos, regleaza nivelul proteinelor si lipidelor.
Beneficii - Acid folic
- Imbunatateste functia cognitva: nivelurile scazute de acid folic au fost asociate cu declinul cognitiv si cu dementa. Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a constatat ca statutul scazut de acid folic a fost asociat cu o functie cognitiva afectata negativ la varstnici. De asemenea, studiul Reduced risk of Alzheimer’s disease with high folate intake: The Baltimore Longitudinal Study of Aging a constatat, de asemenea, ca un aport mai mare de acid folic este legat de un risc redus de a dezvolta Alzheimer.
- Sustine sistemul osos: nivelurile crescute de homocisteina sunt asociate cu un risc mai mare de afectiuni cardiace si pot afecta, de asemenea, sanatatea oaselor. S-a demonstrat ca acidul folic poate scadea nivelul de homocisteina si poate influenta rata metabolismului osos, pentru a promova o sanatate mai buna a oaselor.
- Sustine sanatatea inimii: s-a demonstrat ca acidul folic ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii, reducand totodata riscul aparitiei diferitelor afectiuni cardiace. Nivelurile ridicate de folat sunt asociate cu niveluri mai scazute de homocisteina, un tip de aminoacid care poate contribui la formarea cheagurilor de sange si poate determina ingustarea si intarirea arterelor. Astfel, cresterea aportului de folat ajuta la scaderea nivelului de homocisteina, pentru a preveni afectiunile inimii. O analiza din anul 2012, realizata in China, a constatat ca o crestere cu 200 de micrograme a aportului de folat a fost asociata cu o scadere cu 12% a riscului de a dezvolta afectiuni coronariene.
- Ajuta la reducerea riscului de cancer: acidul folic ajuta la prevenirea sau ameliorarea anumitor tipuri de cancer. O revizuire publicata de Departamentul de Medicina de la Spitalul St. Michael din Toronto a demonstrat faptul ca mentinerea nivelurilor adecvate de acid folic sau cresterea aportului de folat din surse alimentare sau suplimentarea, ar putea contrinbui la reducerea riscului aparitiei de cancerului pancreatic si de san (Folate and cancer prevention: a new medical application of folate beyond hyperhomocysteinemia and neural tube defects).
- Ajuta la mentinerea unei sarcini sanatoase: deoarece este implicat in sinteza ADN-ului si a reactiilor enzimatice, acidul folic este o component indispensabil in perioada sarcinii. In timpul sarcinii, necesarul de acid folic creste chiar si pentru a ajuta la sustinerea cresterii si dezvoltarii fetale. Unul dintre cele mai populare beneficii ale folatului este capacitatea sa de a reduce riscul de defecte ale tubului neural, care pot afecta creierul, coloana vertebrala sau maduva spinarii. In afara de prevenirea afectiunilor ce pot aparea in dezvoltarea fetala, administrarea de acid folic in timpul sarcinii poate imbunatati functia mentala a fatului, reducand totodata riscul aparitiei tulburarilor din spectrul autismului. Acidul folic este, de asemenea, important si pentru sanatatea gravidutei, reducand complicatiile ce ar putea aparea in timpul sarcinii. Gama de produse Fertilovit eprezinta gama de programe de nutritie premium pentru suportul fertilitatii feminine si masculine. Produsele Fertilovit sunt elaborate de Gonadosan, companie Elvetian-Austriaca, care a reusit sa dezvolte un concept de nutritie esential cresterii si mentinerii fertilitatii, incepand din perioada preconceptionala, pana la obtinerea sarcinii. Suplimentele Fertilovit sunt utilizate cu succes in numeroase spitale si clinici de fertilitate din Europa.
- Amelioreaza simptomele sindromului picioarelor nelinistite: acest sindrom se caracterizeaza prin nevoia de a misca picioarele, mai ales noaptea. S-a remarcat ca femeile insarcinate sunt mai predispuse la aceasta afectiune. Studiile arata ca nivelurile scazute de acid folic pot fi asociate cu dezvoltarea sindromului picioarelor nelinistite, in special in timpul sarcinii.
Acidul folic este foarte important pentru mentinerea sanatatii functiilor organismului, pe care il putem obtine atat din alimentatie, cat si din suplimente alimentare.