Coenzima Q10

Coenzima Q10 (CoQ10) este un nutrient esential care se comporta ca un antioxidant in organismul nostru. In forma sa activa, coenzima Q10 se numeste ubichinona sau ubichinol.

Coenzima Q10 este prezenta in corpul uman in cantitati semnificative in inima, ficat, rinichi si pancreas. Este stocata in mitocondriile celulelor organismului nostru, adesea numite centrale electricae ale celulelor, motiv pentru care este implicata automat in producerea energiei. De asemenea, contribuie la transportul de electroni si la reglarea nivelului tensiunii arteriale. 

Este important de stiut faptul ca, pentru a sustine suficienta energie pentru a indeplini functiile corpului, in interiorul celulelor noastre, mitocondriile preiau grasimi si alti nutrienti, transformandu-le in surse utilizabile de energie. Acest proces de conversie necesita prezenta coenzima Q10.Beneficii - Coenzima Q10

Iata principalele beneficii ale coenzimei Q10:

  • Ajuta la pruducerea energiei ATP: coenzima Q10 joaca un rol in sinteza ATP mitocondriala, care este conversia energiei brute din alimente (carbohidrati si grasimi) in forma de energie pe care o folosesc celulele noastre, numita adenozin trifosfat (ATP). Acest proces de conversie necesita prezenta coenzimei Q in membrana mitocondriala interna. Procesul de producere a ATP este crucial pentru fiecare celula din corpul uman si, de asemenea, permite comunicazrea dintre celule. Pentru a mentine energia (pana la nivelul celular), sinteza ATP este vitala si are nevoie de CoQ10 pentru a-si indeplini functia. 
  • Reduce daunele provocate de radicalii liberi: coenzima Q10 este un antioxidant solubil in apa si grasimi. Aceasta inhiba peroxidarea lipidelor, care apare atunci cand membranele celulare si lipoproteinele cu densitate joasa sunt expuse la conditii de oxidare (factori externi). In mitocondrii, coenzima Q10 protejeaza proteinele membranei si ADN-ul de deteriorarea oxidativa, care insoteste peroxidarea lipidelor si reuseste sa neutralizeze radicalii liberi, care contribuie la aparitia a numeroase afectiuni influentate de inaintarea in varsta (afectiuni cardiace, cancer, diabet, afectiuni neurologice).
  • Ajuta la imbunatatirea infertilitatii: coenzima Q10 ajuta la imbunatatirea afectiunilor de infertilitate la barbati. Aceasta ajuta la imbunatatirea simptomelor astenozoosperimiei, favorizeaza numarul de spermatozoizi, imbunatatind si motilitatea acestora, contribuie la o morfologie imbunatatita a lichidului seminal, creste numarul antioxidantilor in plasma seminala, sporeste rata de fertilitate si reduce din simptomele afectiunii Peyronie. Daca va confruntati cu astfel de inconveniente, suplimentele alimentare Fertilovit sunt alegerea ideala! Produsele Fertilovit sunt elaborate de Gonadosan, companie ce a reusit sa dezvolte un concept de nutritie esential cresterii si mentinerii fertilitatii, incepand din perioada preconceptionala, pana la obtinerea sarcinii. Suplimentele Fertilovit sunt utilizate cu succes in numeroase spitale si clinici de fertilitate din Europa.
  • Ajuta la reducerea simptomelor fibromialgiei: coenzima Q10 ajuta la ameliorarea simptomelor provocate de fibromialgiei prin reducerea oboselii, reducerea stresului oxidativ si a durerilor, mai putine migrene, restabilirea functiei mitocondriale, imbunatatirea markerilor de colesterol.
  • Efect anti-aging: sinteza ATP mitocondriala este o functie importanta pentru mentinerea unui metabolism rapid, a fortei muschilor, a oaselor puternice, a pielii tinere si a tesutului sanatos. Mitocondriile care prezinta anomalii pot provoca diferite simptome neplacute. Coenzima Q10 promoveaza o activitate crescuta a antioxidantilor catalazei si glutationului, pentru a proteja membranele celulare din intregul corp, de deteriorarea provocata de radicalii liberi. De asemenea, contribuie si la imbunatatirea fertilitatii dupa varsta de 40 de ani, prin cresterea productiei de ATP si inversarea degradarii celulelor. S-a dovedit ca CoQ10 protejeaza si structura genetica a muschilor, mentinandu-i puternici si minimizand riscul degradarii osoase si articulare. 
  • Protejeaza sanatatea cognitiva: la persoanele cu deficiente cognitive, precum Parkinson, se crede ca stresul oxidativ crescut intr-o parte a creierului numita materie cenusie contribuie la simptome.

Coenzima Q10, acest compus care se gaseste in organism in anumite alimente, ajuta la reducerea stresului oxidativ, la scaderea colesterolului LDL, la producerea de energie ATP, la imbunatatirea sanatatii inimii si a creierului. Se poate administra atat terapeutic, cat si profilactic.